Projekt­ledning i samverkan

Stockholms transport- och fordonstekniska gymnasium

Facebook Datahall i Luleå

Erfator hade två projektledare på plats när Facebook byggde sin första datahall utanför USA och sin största i sitt slag i Europa.

Facebook 
datahall i Luleå

“Med 900 miljoner användare som laddar upp 300 miljoner bilder och installerar 20 miljoner applikationer varje dag, skapas ett enormt datalagringsbehov för Facebook. Ett behov som växer för varje dag. För att hantera den enorma mängden data bygger nu Facebook ett nytt datacenter i Luleå. Två viktiga delar i beslutet att förlägga datahallen här är möjligheten att ta tillvara på det kalla klimatet i norra Sverige (genomsnitts- temperaturen i Luleå är 1,3˚ C) och att utnyttja den väl utbyggda infrastrukturen. När serverhallarna står färdiga kommer det att vara en av världens mest högteknologiska och energieffektiva datacenter, miljöcertifierade enligt LEED med kapacitet att hantera en betydande del av datatrafiken från facebookanvändare runt om i världen.”

Med en egen utvecklad installationslösning sökte Facebook en aktör för att klara av den komplexa uppgiften att anpassa lösningen samt planera och leverera alla installationer till serverhallen. Uppdraget gick till Bravida tillsammans med NCC och två amerikanska byggbolag, där Bravida hade ett helhetsansvar för installationsarbetet som omfattar projektering, planering och installation av all el, vs och ventilation samt sprinkler och brandlarm. Erfators två projektledare jobbade på uppdrag av Bravida.

Projektet stod klart i februari 2014.