Projekt­ledning i samverkan

Stockholms transport- och fordonstekniska gymnasium

MALL OF SCANDINAVIA | NYBYGGNATION GALLERIA

November 2015 invigdes Mall of Scandinavia i Solna. I och med det förändrades normen för hur shopping skall upplevas – här kombineras shopping, nöjen, restauranger, biograf och service på ett sätt som är unikt för den nordiska marknaden.

En vit byggnad med mycket ljus och skyltar - Mall of Scandinavia.

Mall of Scandinavia är Sveriges och Skandinaviens största galleria och har en total yta på 100 000m2 som ligger i tre plan. Gallerian inrymmer omkring 250 butiker och restauranger samt en multibiograf med 1 860 platser i 15 salonger – här kombineras shopping, nöjen och service på ett sätt som är unikt för den nordiska marknaden. Det finns även 4 000 parkeringsplatser.

Placeringen mitt i den framväxande Arenastaden i Solna med närhet till fantastisk underhållning, utmärkta kommunikationer och högklassigt boende, har gjort Mall of Scandinavia till en av norra Europas mest intressanta mötesplatser.

Projektet håller en mycket hög ambitionsnivå kring såväl arkitektur som miljökrav. Wingårdh Arkitektkontor har skapat inredningsdesignen som inspirerats av de fyra grundelementen; vatten, vind, eld och jord. Detta är det första köpcentrum i Sverige som certifierats enligt den globala miljö- och hållbarhetsstandarden BREEAM med betyget Excellent i designfasen, och ett av ytterst få köpcentrum i Europa med denna höga certifiering.

På uppdrag av Unibail-Rodamco fick Erfator Projektledning förtroendet att ansvara för installationsledningen samt agera som kontrollant för disciplinerna VVS, styr, sprinkler, el, tele/data/säkerhet, transport/hissar, byggledning på betong/stomme samt även som sakkunnig i tillgänglighet.

Inuti Mall of Scandinavia.

Bild: Westfield

Det första spadtaget togs under januari månad 2012 och invigningen skedde hösten 2015.

Inuti Mall of Scandinavia.